11
2014
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΗΛΩΣΩ ΑΣΘΕΝΕΙΑ
Όταν ένας Αστυνομικός δηλώνει ασθένεια ,οφείλει να παρουσιαστεί άμεσα εντός 24ωρου στον Υπηρεσιακό γιατρό (Στρατόπεδο Κοζάνης) κατά το ωράριο :
Καθημερινές 08:00-15:00
Σαββατοκύριακα και Αργίες 09:00-12:30
ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΓΩ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
Οι ασθενείς μπορούν με γνωμάτευση Υπηρ. Ιατρού να αφεθούν ελεύθεροι υπηρεσίας (Ε.Υ) μέχρι 8 ημέρες κάθε μήνα.
Για να μπορεί να χορηγηθεί Ε.Υ , πρέπει :
– το τρέχον μήνα ο ασθενής να μην έχει ξεπεράσει το όριο των 8 ημερών
– το τρέχον 6μηνο να μην έχει πάνω από 24 ημέρες(Ε.Υ, Νοσηλεία, Αναρρωτική άδεια)
– και την τελευταία διετία από την ημέρα που θα δηλώσει ασθένεια ημερολογιακά να μην έχει συμπληρώσει τις 120 ημέρες .
Οι ασθενείς ελεύθεροι υπηρεσίας απαγορεύεται να απομακρύνονται από την οικία τους και υποχρεούνται να δέχονται τον έλεγχο των ιεραρχικά προϊσταμένων τους, μία τουλάχιστον φορά εντός του χρόνου που αφήνονται ελεύθεροι υπηρεσίας. Ο έλεγχος διενεργείται με διακριτικότητα και κατά τρόπο που δεν θίγεται η προσωπικότητα του ελεγχομένου, αποσκοπεί δε στην απλή διαπίστωση της παραμονής του ασθενούς στην οικία του για ανάρρωση. Σε περίπτωση που, για λόγους σχετικούς με την ανάρρωσή του, είναι αναγκαία η απομάκρυνση από την οικία του, ο ασθενής υποχρεούται να αναφέρει στην Υπηρεσία του το λόγο της απομάκρυνσης, τον τόπο μετάβασης καθώς και τον τρόπο ανεύρεσής του.
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΡΙΑ
Με την πάροδο του 8ημέρου Ε.Υ του ίδιου μήνα αν υπάρξει ανάγκη νέας αποχής ,παραπέμπονται υποχρεωτικά από τον υπηρεσιακό Ιατρό στην Επιτροπή Αναρρωτικών Αδειών (Ε.Α.Α.)
- Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και στην περίπτωση που ο ασθενής συμπληρώνει συνολικά 24 ημέρες αποχή από την υπηρεσία το τρέχον 6μηνο.Το 6μηνο υπολογίζεται από 01/01 έως 30/06 και 01/07 έως 31/12 κάθε έτους.
- Ασθενής που έχει συμπληρώσει 120 ημέρες απουσίας για λόγους υγείας από την υπηρεσία την τελευταία 2ετία , παραπέμπεται από τον υπηρεσιακό ιατρό στην Ε.Α.Α.
Οι επιτροπές αναρρωτικών αδειών έχουν την αρμοδιότητα να χορηγούν στο αστυνομικό προσωπικό, τους συνοριακούς φύλακες και τους ειδικούς φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομίας, που πάσχουν από μία ή περισσότερες ιάσιμες παθήσεις, τις εξής αναρρωτικές άδειες :
α. Μέχρι εξήντα (60) ημέρες αρχικά.
β. Μέχρι τριάντα (30) ημέρες επιπλέον σε περίπτωση μη αποθεραπείας ή άλλης ασθένειας.
γ. Σε περίπτωση που η πάθηση του ασθενή απαιτεί την παραμονή του σε αναρρωτική άδεια πέραν του χρόνου των ενενήντα (90) ημερών, μπορεί να χορηγηθεί επιπλέον αναρρωτική άδεια μέχρι τη συμπλήρωση εκατόν είκοσι (120) ημερών, υπό την προϋπόθεση ότι εντός της τελευταίας διετίας οι κάθε είδους αποχές, συνέχεια ή τμηματικά, από την υπηρεσία για λόγους ασθενείας δεν υπερβαίνουν τις εκατόν είκοσι (120) ημέρες».
Η Ε.Α.Α είναι η αρμόδια επιτροπή για την παραπομπή των ασθενών στην Ανωτάτη Υγειονομική Επιτροπή (Α.Υ.Ε) και όχι ο υπηρεσιακός ιατρός. Ασθενής που παραπέμπεται στην Α.Υ.Ε. έως την ημέρα της εξέτασης του θεωρείται Ε.Υ.(άρθρο 38 παρ.7 Π.Δ. 95/2008)
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΒΓΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ
Όποιος εξέρχεται από οποιοδήποτε νοσηλευτικό ίδρυμα ,την επόμενη μέρα , παρουσιάζεται στον υπηρεσιακό ιατρό όπου εκείνος γνωματεύει αν μπορεί να εργασθεί ή αν μπορεί να αφεθεί Ε.Υ. ή αν θα παραπεμφθεί στην Ε.Α.Α.(τηλ.επικοινωνίας επιτροπής 210-3482379,3482380)