9
2013
Αρίθμ. Πρωτ.: 87/2013
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κοζάνης εκφράζει τη συμπαράσταση στους συναδέλφους που πρόσφατα τέθησαν σε κατάσταση διαθεσιμότητας, σε μια άνευ προηγουμένου εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου. Αναφερόμαστε στην περίπτωση της Αναπληρωτή Διοικητή του Α.Τ. Κασσανδρείας αφενός, η οποία δίκην εξιλαστηρίου θύματος πλήρωσε για τις αμαρτίες όλου του κρατικού μηχανισμού και στην περίπτωση των συναδέλφων που ενεπλάκησαν σε περιστατικό στην Χαλκιδική με γνωστό οπλοφόρο.
Οι περιπτώσεις διαφορετικές μεν, κατοπτρίζουν την επιδερμική, επικοινωνιακή ίσως, αλλά σίγουρα άδικη αντιμετώπισή τους από την ηγεσία.
Στην μεν πρώτη περίπτωση, είναι περισσότερο από εμφανές ότι έγιναν από μέρους της Αξιωματικού όλες οι νόμιμες ενέργειες, στο μέτρο του δυνατού και λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές συνθήκες. Εκτός εάν θεωρείται εύκολο να αδειάσει ένα νυχτερινό κατάστημα με 1000 περίπου θαμώνες και μεσούσης συναυλίας από αστυνομικούς μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού. Βέβαια από την εν λόγω περίπτωση αναδεικνύεται και ένα ακόμη ζήτημα. Η ανυπαρξία των υπολοίπων κρατικών υπηρεσιών, έχει μετατρέψει την αστυνομία σε υπεύθυνο για ότι πάει στραβά στην κρατική μηχανή. Ερωτάται: Το ΣΔΟΕ είχε υποχρέωση να επιτηρεί εάν η δική του απόφαση σφράγισης εφαρμόζονταν ή μετά τη τοποθέτηση της σφραγίδας και την αποστολή της έκθεσης στο Αστυνομικό Τμήμα, καμία ευθύνη δεν υπάρχει;
Στη δεύτερη περίπτωση, ακόμη δεν έχουμε καταλάβει γιατί πρέπει να δηλώνουμε την ιδιότητά μας κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε μια προκλητική συμπεριφορά (έστω και αν συνδυάζεται με κατ’ έγκληση διωκόμενα αδικήματα όπως π.χ. εξύβριση). Η καθημερινότητα ενός αστυνομικού εκτός υπηρεσίας επιφυλάσσει (όπως σε όλους του ανθρώπους) ποικίλες αντιπαραθέσεις από διαφωνία για μία θέση στάθμευσης έως αντίστοιχη περίπτωση με αυτή που επεφύλαξε η μοίρα στους 2 συναδέλφους. Σε τέτοιες περιπτώσεις υποχρέωση των αστυνομικών είναι να κινηθούν μέσα σε πλαίσια νομιμότητας (μή προβαίνοντας δηλαδή σε άδικες πράξεις ακόμη και αν προκληθούν) και να επιδείξουν ήρεμη συμπεριφορά με σκοπό την αποφόρτιση του συμβάντος. Το αν θα γνωστοποιήσουν την ιδιότητά τους είναι θέμα υποκειμενικό και σχετίζεται με τον τρόπο που θα επιλέξει ο αστυνομικός να επιλυθεί το συμβάν. Η γνωστοποίηση της ταυτότητας είναι υποχρεωτική όταν διαπράττονται αυτόφωρα αδικήματα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα. Αυτό έπραξαν οι αστυνομικοί όταν το επεισόδιο κλιμακώθηκε. Από τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς εκ μέρους των αστυνομικών.
Το μέτρο της διαθεσιμότητας πρέπει να επιβάλλεται με σύνεση και προσοχή. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αστυνομικοί οι οποίοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα τιμωρήθηκαν τελικά με την ποινή του προστίμου ή κρίθηκαν αθώοι, για τις πράξεις που αρχικά κατηγορήθηκαν. Το μόνο που έμεινε τελικά ήταν η τσακισμένη ψυχολογία των αστυνομικών που “καταδικάσθηκαν” πριν δικασθούν. “Μηδενί δίκην δικάσεις πριν αμφί μύθον ακούσεις”.
Κοζάνη 9 Αυγούστου 2013
Η Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Θεμελή Σταυρούλα Γκλαβίνας Αθανάσιος