Ιούν
28
2013
Έγγραφο της ΠΟΑΣΥ σχετικά με «προβλήματα από μακροχρόνια παραμονή παράνομων μεταναστών στα αστυνομικά κρατητήρια»

poasyΑθήνα, 28 Ιουνίου 2013
Αρ. Πρωτ.: 100/3/45α

Προς: Τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
κ. Νικόλαο ΔΕΝΔΙΑ
Κοιν.: 1) Υπουργό Δικαιοσύνης
κ. Χαράλαμπο ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
2) Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης
κ. Αθανάσιο ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟ
3) Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ
4) Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Βορείου Ελλάδος
Αντιστράτηγο κ. ΤΣΑΚΝΑΚΗ Δημήτριο
5) Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κοζάνης

Θέμα: «Προβλήματα από μακροχρόνια παραμονή παράνομων μεταναστών στα αστυνομικά
κρατητήρια»

Κύριε Υπουργέ,

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κοζάνης με το επισυναπτόμενο υπ’ αριθ. 81/2013 από 26/6/2013 έγγραφό της καταγγέλλει την κράτηση μεταναστών οι οποίοι έχουν εισέλθει παράνομα στη Χώρα μας και κρατούνται στα κρατητήρια της Α.Δ. Κοζάνης από τον Ιούνιο του 2012 (!!!).

Το όλο ζήτημα δεν πρέπει να εξελιχθεί σε μια γραφειοκρατική αποστολή εγγράφων, τη στιγμή που όλοι συναισθανόμαστε την οξύτητα του προβλήματος.

Τα αστυνομικά κρατητήρια δεν αντέχουν άλλους κρατουμένους. Για πολλοστή φορά παρακαλούμε για την παρέμβασή σας προς άμεση προώθηση των ποινικών κρατουμένων που κρατούνται στα κρατητήρια των Αστυνομικών Υπηρεσιών προς τα Σωφρονιστικά Καταστήματα για τα οποία αυτοί προορίζονται, ως τούτο, προβλέπεται από το άρθρο 66 παρ.6 του Π.Δ. 141/1991.

Κραυγή αγωνίας από τους συναδέλφους για τα προβλήματα στα Αστυνομικά Κρατητήρια. Ιδιαίτερα επισημαίνεται: «τα προβλήματα κατά την παραμονή τους είναι πολλά με κυριότερο την διαταραχή της ψυχικής ισορροπίας των κρατουμένων, καθώς λόγω της μακράς περιόδου περιορισμού τους σε ακατάλληλους για μακρόχρονη παραμονή χώρους, το μεγαλύτερο μέρος αυτών έχουν αποκτήσει ψυχολογικά προβλήματα. Κατά καιρούς έχουν εκφράσει αυτοκτονικές ιδέες. Οι φιλότιμες προσπάθειες των αστυνομικών που έχουν καταστεί περισσότερο ψυχολόγοι παρά φρουροί τους, προλαμβάνουν τα χειρότερα. Η πρόσφατη αυτοκτονία αλλοδαπού κρατούμενου στα Γρεβενά αποτελεί περίτρανη απόδειξη των επιχειρημάτων μας αλλά ταυτόχρονα και καμπανάκι κινδύνου.»

Κύριε Υπουργέ,

Η Ομοσπονδία και οι Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις της ζητούν:

1) Την προώθηση άμεσα των ποινικών κρατουμένων που κρατούνται στα κρατητήρια των Αστυνομικών Υπηρεσιών στα σωφρονιστικά καταστήματα για τα οποία αυτοί προορίζονται, μέσα στον απόλυτα προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις χρόνο (άρθρο 66 παρ.6 του Π.Δ. 141/1991),

2) Τη δυνατότητα μη παραλαβής κρατουμένων από τις Αστυνομικές Υπηρεσίες όταν στα κρατητήριά τους υπάρχει πληρότητα ή όταν δεν πληρούν τις προβλεπόμενες προδιαγραφές ασφαλείας και τους όρους υγιεινής.

3) Τη μέριμνα από πλευράς της Υπηρεσίας για άμεση διενέργεια των προβλεπομένων μηνιαίων απολυμάνσεων (Π.Δ. 45/2008) στα αστυνομικά κρατητήρια.

4) Την ικανοποίηση του αιτήματος της Ε.Α.Υ. Κοζάνης με την άμεση μετακίνηση όλων των κρατουμένων από τα κρατητήρια της Α.Δ. Κοζάνης σε χώρους που να πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κοζάνης παρακαλείται για την παρακολούθηση της εξέλιξης του όλου ζητήματος απευθυνόμενη εφόσον συντρέχει λόγος και στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης, ενημερώνοντάς μας σχετικά.

ypografes-poasy

Comments are closed.