Ιούν
18
2013
Προτάσεις για την αναβάθμιση των ΟΠΚΕ

Ένωση  Αστυνομικών Υπαλλήλων Κοζάνης

18 Ιουνίου 2013

 

Προς

Την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων

Θέμα: Συμπληρωματικές προτάσεις σχετικά με την αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ.- Αναβάθμιση των Ομάδων Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας.

Πρωτ: 80/2013

 

Συμπληρωματικά στο υπ’ αρίθμ 68 από από 12/1/2013 έγγραφό μας με το οποίο υποβάλλαμε τις προτάσεις μας σχετικά με την αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., θα θέλαμε να προτείνουμε τρόπους ποιοτικής αναβάθμισης των Ομάδων Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας.

Οι ΟΠΚΕ, λόγω της ραγδαία αυξανόμενης εγκληματικότητας των τελευταίων ετών, καλούνται να ανταπεξέλθουν σε όλο και πιο δύσκολες καταστάσεις με αποκορύφωμα ένοπλες αντιπαραθέσεις με κακοποιούς. Στις Α.Δ. Χώρας οι ΟΠΚΕ, αποτελούν το τελευταίο προπύργιο, καθώς σε θεωρητική  βάση είναι οι πιο επιχειρησιακές μονάδες των Διευθύνσεων. Ακόμη και σε εξαιρετικά σοβαρά περιστατικά, έως ότου προσέλθουν στον τόπο που εκτυλίσσεται ένα συμβάν οι πλέον εξειδικευμένες μονάδες (ΕΚΑΜ), οι ΟΠΚΕ ενδέχεται να χειριστούν αυτές το τακτικό κομμάτι.  Κοινή παραδοχή συνεπώς αποτελεί ότι το προσωπικό των ΟΠΚΕ επιβάλλεται να είναι επιλεγμένο μεταξύ των αστυνομικών και η επιλογή αυτή να γίνεται με όσο το δυνατόν αντικειμενικά κριτήρια. Ταυτόχρονα η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός τους θα πρέπει να είναι υψηλού επιπέδου.

Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε τα κάτωθι:

  1. Δημιουργία σχολείου ΟΠΚΕ, περιόδου 3 εβδομάδων, το οποίο θα πραγματοποιείται στις έδρες των Γ.Α.Δ. με υπεύθυνους για την εκπαίδευση και την αξιολόγηση των συμμετεχόντων, κλιμάκιο της ΕΚΑΜ.
  2. Το σχολείο θα λειτουργεί στα πρότυπα του σχολείου της ΕΚΑΜ, με όσο το δυνατόν συμπίεση του προγράμματος εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτές στο τέλος της διαδικασίας θα κρίνουν ποιοι ολοκλήρωσαν με επιτυχία την εκπαίδευση.
  3. Κανένας αστυνομικός, ανεξαρτήτως βαθμού, δεν θα έχει το δικαίωμα να υπηρετήσει στην ΟΠΚΕ, εάν δεν έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το εν λόγω σχολείο. Μοναδική εξαίρεση οι αστυνομικοί που στο παρελθόν έχουν υπηρετήσει στην ΕΚΑΜ και έχουν ολοκληρώσει το αντίστοιχο σχολείο.
  4. Δημιουργία κινήτρων προς το προσωπικό, ώστε να υπάρχει αντίστοιχη επιθυμία στελέχωσης των ΟΠΚΕ

Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η

Πρόεδρος

ΘΕΜΕΛΗ Σταυρούλα

Ο

Γεν. Γραμματέας

ΓΚΛΑΒΙΝΑΣ Αθανάσιος

 

Comments are closed.