Αυγ
14
2012
Η ημιμάθεια χειρότερη της αμάθειας.

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο άρθρο το οποίο αφορούσε τα προβλήματα που προέκυψαν από την απόσπαση 500 περίπου συναδέλφων μας για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης στον Έβρο. Στο συγκεκριμένο άρθρο ασκουνταν κριτική για τον τρόπο που χειριστήκαμε το θέμα καθώς και για το περιεχόμενο των διαμαρτυριών μας. Η κριτική πρέπει και είναι πάντα αποδεκτή. Όταν όμως δημοσιεύονται ανακρίβειες και ψεύδη, τότε τα πράγματα πρέπει να μπαίνουν στην θέση τους. Στο συγκεκριμένο άρθρο ο συτάκτης μας καλεί να σοβαρευτούμε. Για να δούμε όμως, ποιος είναι και ποιος δεν είναι σοβαρός. Το πρώτο πράγμα που μας ήρθε στο μυαλό είναι το πολύ γνωστό και σοφό ρητό. Γιατί το να μην γνωρίζεις δεν είναι κακό, το να μιλάς για πράγματα που δεν γνωρίζεις σίγουρα καλό δεν είναι.

Επειδή δεν μας αρέσει να αναλωνόμαστε σε συζητήσεις καφενειακού τύπου, θα μιλήσουμε με επιχειρήματα και ταυτόχρονα θα προσπαθήσουμε να ενημερώσουμε κάθε ενδιαφερόμενο (αλλά κυρίως το συντάκτη), για θέματα τα οποία μάλλον δεν είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί. Δεν αρνούμαστε την κριτική και αν θέλει ας απαντήσει επιχειρηματολογώντας αυτή τη φορά.

  1. Αρχικά προβαίνει στην επισήμανση ότι «είναι γνωστό τοις πάσι, πως, τα πολιτικά γραφεία των βουλευτών της δυτικής Μακεδονίας έφτιαξαν τις λίστες πρόσληψης με τους συνοριοφύλακες και αργότερα με τους ειδικούς φρουρούς κατά κύριο λόγο στην πρωτεύουσα». Φανταζόμαστε ότι αυτή η δήλωσή του θα προήλθε από αναλυτική δημοσιογραφική έρευνα, εξετάζοντας τα στοιχεία και τα δικαιολογητικά με τα οποία προσλήφθηκαν οι Συνοριακοί Φύλακες και οι Ειδικοί Φρουροί. Μάλλον θα του διέφυγε ότι η πρόσληψη των Συνοριακών και των Ειδικών Φρουρών έγινε με αντικειμενικά κριτήρια αποκλειστικά. Τον προκαλούμε να βρει έναν που προσλήφθηκε με λίστα και όχι να εκστομίζει λόγια έωλα και προσβλητικά . Αν βρει ας μας φέρει τα στοιχεία του και εμείς θα τα καταθέσουμε στον Εισαγγελέα και θα ζητήσουμε να γίνει έρευνα και να αποταχθούν οι Συνοριακοί Φύλακες που μπήκαν με «μέσο».

  2. Ακολούθως στο άρθρο διαβάζουμε ότι «στην αρχή χρησιμοποίησαν τα όποια ερείσματα διαθέτουν στην τοπική αυτοδιοίκηση. Έτσι είδαμε το θλιβερό φαινόμενο αντιπεριφερειάρχες και δήμαρχοι να βγάζουν φτηνές ανακοινώσεις για το πόσο θα κινδυνεύσει η ασφάλεια των κατοίκων από την δίμηνη αποχώρηση συνοριοφυλάκων από τα Σέρβια, την Καστοριά, τα Γρεβενά και την Κοζάνη» Εδώ η ελλιπής του ενημέρωση τον οδηγεί σε άλλα αυθαίρετα συμπεράσματα. Κατ’ αρχάς μάλλον δεν θα γνωρίζει ότι Καστοριά και Φλώρινα είναι και αυτά σύνορα και ότι η είσοδος στη χώρα μας λαθρομεταναστών (το λιγότερο), όπλων και ναρκωτικών (το σημαντικότερο) γίνεται κυρίως από την Αλβανία (άλλο ένα στατιστικό δεδομένο που του διέφυγε). Ακολούθως δεν γνώριζε (αλλά λόγω της ιδιότητάς του θα μπορούσε να μάθει πολύ εύκολα με μία ερώτηση) ότι λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού στις Υπηρεσίες της Κοζάνης οι πρώην Συνοριακοί Φύλακες (δεν υπάρχουν πλέον Συνοριακοί Φύλακες καθώς προχώρησε η ομογενοποίησή τους με το υπόλοιπο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ) στηρίζουν τις υπόλοιπες υπηρεσίες. Συγκεκριμένα λόγω του ότι η οργανική δύναμη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κοζάνης αριθμεί 622 αστυνομικούς, η υπάρχουσα δύναμή της είναι 509 αστυνομικοί και εάν συνυπολογισθούν ορισμένες αποσπάσεις προς Υπηρεσίες εκτός της Διεύθυνσης απομένουν 487 αστυνομικοί. Ως εκ τούτου υπάρχει ένα έλλειμμα αστυνομικών και συνεπώς αστυνόμευσης 135 αστυνομικών δηλαδή 22%. (Επισημαίνεται ότι η οργανική δύναμη δεν έχει τροποποιηθεί ουσιαστικά από το 1984, συνεπώς δεν υπάρχει καμία εναρμόνιση με τις σημερινές αυξημένες ανάγκες αστυνόμευσης).

Για τον λόγω αυτό και καθώς η Κοζάνη είναι δεύτερη ζώνη εισόδου λαθρομεταναστών, η οποία όντως τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί (αφού πλέον η διαδικασία νομιμοποίησης έχει αλλάξει), οι πρώην Συνοριακοί Φύλακες δεν παρέμειναν στα Τμήματα Δίωξης λαθρομετανάστευσης αλλά ενισχύουν καθημερινά τις Υπηρεσίες (Τμήματα, Ασφάλεια, Τροχαία, ΔΙ.ΑΣ. Κτλ) προκειμένου αυτές λειτουργήσουν.

Συγκεκριμένα:

α. Το Τ.Δ.Λ. Τσοτυλίου ενισχύει με 31 άτομα καθημερινά τις διάφορες Υπηρεσίες της Α.Δ. Κοζάνης.

β. Το Τ.Δ.Λ. Πτολεμαΐδας ενισχύει με 28 άτομα καθημερινά τις διάφορες Υπηρεσίες της Α.Δ. Κοζάνης.

γ. Το Τ.Δ.Λ. Σερβίων ενισχύει με 30 άτομα καθημερινά τις διάφορες Υπηρεσίες της Α.Δ. Κοζάνης.

Σύνολο 89 αστυνομικοί. Πόσοι φύγανε στον ‘Εβρο; Σύνολο 93 (στην ουσία περισσότεροι λόγω Frontex). Όπερ μεθερμηνευόμενον εστί ότι χωρίς αυτούς οι Υπηρεσίες δεν λειτουργούν. Και ακόμη δεν άρχισαν οι αυξημένες ανάγκες καθώς τα δικαστήρια είναι κλειστά. Μόλις αρχίσουν οι μεταγωγές κρατουμένων από τις φυλακές να δούμε εάν θα υπάρχει έστω και ένα περιπολικό να αστυνομεύει.

Συνεπώς ¨ουαί” στους τοπικούς άρχοντες και στη βουλευτή που ενδιαφέρθηκαν για το καλό του κοινωνικού συνόλου και εύγε σε αυτούς που είτε αδιαφορούν είτε επικροτούν το ξεγύμνωμα των αστυνομικών υπηρεσιών.

  1. Δεχόμαστε επίσης κριτική για την επισήμανση μας ότι οι συνάδελφοί μας εκτίθενται σε κίνδυνο. Οι συνάδελφοί μας εκτίθενται σε κίνδυνο, γιατί ο σχεδιασμός των υπευθύνων είναι ανύπαρκτος σε σημείο διάπραξης ποινικών αδικημάτων. Δεν μπορεί να χρησιμοποιείς μή νηολογημένα σκάφη για πραγματοποίηση επιχειρήσεων στον Έβρο, δημιουργώντας κινδύνους για όλους τους επιβαίνοντες. Δεν μπορείς να βάζεις πάνω σε σκάφος προσωπικό που δεν έχει εκπαίδευση για τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Φαντάζομαι αντιλαμβάνεστε ότι δεν πρόκειται για βαρκάδα στον ποταμό αλλά αστυνομική επιχείρηση. Κινδυνεύουμε και στην Κοζάνη και στην Καστοριά και ως συνδικαλιστές τα επισημαίνουμε ώστε να βελτιώνονται οι συνθήκες. Αυτή είναι η δουλειά μας να διαμαρτυρόμαστε και να επισημαίνουμε τα προβλήματα πριν βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να θρηνήσουμε θύματα και στην “ευχάριστη” να απολαύσουμε τη συμπάθεια του συντάκτη του άρθρου. Γιατί ξέρουμε ότι είμαστε εκτεθειμένοι στον κίνδυνο, αλλά πρόβατα για σφαγή δεν δεχόμαστε να γίνουμε.

Είναι εύκολο να προσάπτει κανείς ταπεινά ελατήρια σε άλλους. Το θέμα είναι ότι τα κίνητρα όλων τίθενται στην κρίση του αναγνώστη. Επειδή το άρθρο κλείνει με μία προτροπή θα θέλαμε κι εμείς να κάνουμε μία προτροπή στον συντάκτη. Πρώτον πριν πιάσει το πληκτρολόγιο και γράψει κάτι ας μελετάει όλα τα στοιχεία και δεύτερον πριν ζητήσει από κάποιον να σοβαρευτεί, ας είναι σοβαρός ο ίδιος.  

Comments are closed.