Σεπ
5
2013
Είμαστε ένστολοι εργαζόμενοι με δικαιώματα και όχι πιόνια

 Εν έτει 2013 και ενώ έχουν καταβληθεί προσπάθειες προκειμένου ο αστυνομικός να εργάζεται υπό αξιοπρεπείς συνθήκες με ανθρώπινο ωράριο, διαπιστώνουμε με απογοήτευση ότι μόλις γίνει ένα βήμα μπροστά αμέσως μετά γίνονται 2 βήματα πίσω.

Συγκεκριμένα λόγω των μέτρων τάξης ενόψει Δ.Ε.Θ. Η Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης ενισχύει με δυνάμεις τη Γ.Α.Δ.Θ. Η Ομάδα Ελέγχων Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) κλήθηκε να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, να εκτελέσει νυχτερινή υπηρεσία και αμέσως μετά να επιστρέψει στην Κοζάνη. Μετά από 9 ώρες δηλαδή Υπηρεσία και μάλιστα νυχτερινή, κάποιος συνάδελφος είναι υποχρεωμένος να οδηγήσει άλλη μία ώρα. Εμείς το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι για οτιδήποτε συμβεί (όπως δυστυχώς έχει συμβεί στο παρελθόν), υπεύθυνος θα είναι αυτός που διέταξε χωρίς να σκεφτεί ότι οι αστυνομικοί δεν είναι ρομπότ αλλά άνθρωποι με σωματικά όρια.

Επίσης, για ακόμη μια φορά παρατηρήθηκε το φαινόμενο όταν η Διμοιρία Υποστήριξης διατάσσεται να μεταβεί για μέτρα τάξης στη Θεσσαλονίκη, η διαταγή να έρχεται πάντα την τελευταία στιγμή. Το περίεργο είναι ότι το γεγονός για το οποίο λαμβάνονται τα μέτρα τάξης είναι πάντα γνωστό από πολύ πριν, εν τούτοις η ενημέρωση γίνεται πάντα την τελευταία στιγμή. Δεν είναι λίγες οι φορές που απογευματινές ώρες η διμοιρία διατάχθηκε να συγκροτηθεί και να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη το αμέσως επόμενο πρωί στις 06:00. Αυτό σημαίνει ότι ενώ οι συνάδελφοι έχουν ενημερωθεί για τη διάταξη της Υπηρεσίας της επόμενης ημέρας, υποχρεωτικά αυτή πρέπει να αλλάξει, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των συναδέλφων. Αντιλαμβανόμαστε ότι η φύση του επαγγέλματός μας είναι τέτοια που πολλές φορές θα κληθούμε εκτάκτως να εκτελέσουμε υπηρεσία και γνωρίζουμε ότι κατά το σχεδιασμό των μέτρων τάξης πολλές φορές προκύπτουν νέα δεδομένα. Όταν αυτό όμως γίνεται κανόνας και όχι εξαίρεση, τότε αυτό που διαφαίνεται είναι έλλειψη σεβασμού προς τον ένστολο εργαζόμενο.

Έτσι και σήμερα στις 12:00 (πρωί) έφτασε (προφορική και όχι γραπτή) διαταγή συγκρότησης διμοιρίας προκειμένου μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και εκτελέσει υπηρεσία 06:00-14:00, κάτι που σημαίνει ότι ώρα ανάληψης υπηρεσίας για τους συναδέλφους είναι 03:00 τα ξημερώματα. Ταλαιπωρία υφίστανται όχι μόνο οι συνάδελφοι της διμοιρίας, αλλά το σύνολο των αστυνομικών λόγω των πολλαπλών αλλαγών στην Διάταξη Υπηρεσίας όχι μόνο της επόμενης ημέρας αλλά και της ίδιας.

Το μόνο που ζητούμε είναι σεβασμός στην αξιοπρέπειά μας. Οι αρμόδιοι οφείλουν να αντιληφθούν ότι οι αστυνομικοί δεν είναι πιόνια σε σκακιέρα αλλά ένστολοι εργαζόμενοι με δικαιώματα.

Comments are closed.