Απρ
26
2013
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κοζάνης δεν συμμετέχει στην εκδήλωση της Π.Ο.ΑΣ.Υ. «Και οι αστυνομικοί έχουν μάνες».

Από την πρώτη στιγμή που συγκροτήθηκε σε Σώμα το παρόν Δ.Σ. της Ένωσής μας, πήραμε από κοινού μία απόφαση. Να διαγνώσουμε αρχικά και να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να θεραπεύσουμε τις παθογένειες του συνδικαλισμού, που οδήγησαν τους συναδέλφους μας να μην ασχολούνται και να απαξιώνουν τον συνδικαλισμό. Δεν τρέφαμε υπέρμετρες προσδοκίες ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα. Αποφασίσαμε όμως να διορθώσουμε πρώτα τα οίκου μας, με την ελπίδα ότι παράλληλα θα συμβεί το ίδιο και σε άλλες τοπικές ενώσεις, όπου δόξα τω θεώ υπάρχουν εξαιρετικοί και άξιοι συνάδελφοι να αναδειχτούν και να οικοδομήσουν έναν νέο συνδικαλισμό.

Αφετηρία της προσπάθειάς μας αυτής ήταν η απαγκίστρωση από κάθε δεσμό που συνέδεε τον συνδικαλισμό με τα πολιτικά κόμματα, άσχετα εάν ορισμένοι για τους δικούς τους λόγους προσπάθησαν να μας ταυτίσουν με αυτά, όποτε και όπου τους συνέφερε. Παράλληλα προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να ξεκαθαρίσουμε ότι είμαστε μέλη της κοινωνίας, ότι πορευόμαστε μαζί με αυτή  και ότι η Αστυνομία πρέπει να υπηρετεί το κοινωνικό σύνολο και όχι να τάσσεται αντιμέτωπή του. Όλα αυτά με τις μικρές δυνάμεις που διαθέτουμε.

Πρόσφατα δεχτήκαμε μία πρόταση από την ΠΟΑΣΥ να διοργανωθεί στην Κοζάνη μία ημερίδα με θέμα: «Οικογένεια του Αστυνομικού σε συνθήκες Κρίσης» και ταυτόχρονα να τιμηθεί η κ. Τσολερίδου Λιάνα,  η οποία είχε το θάρρος να σταθεί απέναντι σε πλήθος ταραχοποιών-συμπαραστατών των “παιδιών με τα καλάσνικοφ”  και να υπενθυμίσει στην κοινωνία ότι «και οι αστυνομικοί έχουν μάνες». Μέχρι εδώ δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα, καθώς τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία μόνο θετικά μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε.

Στα μοναδικά ζητήματα που εξαρχής ήμασταν αποφασισμένοι να θέσουμε «βέτο» ήταν όσον αφορά τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν είτε ως συντελεστές είτε ως προσκεκλημένοι στην εν λόγω εκδήλωση.  Θεωρούμε προκλητικό σε μία ημερίδα με θέμα: «Η οικογένεια του αστυνομικού σε συνθήκες κρίσης» να είναι παρόντες αυτοί που ουσιαστικά προκάλεσαν την κρίση, ως μέλη ενός πολιτικού συστήματος, το οποίο μας καταδίκασε (εμάς αλλά και τους υπόλοιπους συμπατριώτες μας ανεξαρτήτως επαγγελματικής ομάδας στην οποία ανήκουν) σε ένα μέλλον στερούμενο αξιοπρέπειας και το χειρότερο από όλα χωρίς κάποιο φως στην άκρη του τούνελ.  Είναι αδιανόητο να βρίσκονται στο ακροατήριο αυτοί που με το «περήφανο Ναι σε όλα» ή με την φιλοσοφία «αν δεν υπήρχε η τρόικα θα έπρεπε να τη δημιουργήσουμε», οδήγησαν τις οικογένειές μας στην ανέχεια και ταυτόχρονα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα συμπαράστασης και κατανόησης για το πώς αντιμετωπίζουμε την κατάσταση.

Περιττεύει να πούμε ότι μόλις εκφράσαμε τις διαφωνίες μας αυτές, αποφασίστηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία η εκδήλωση να μην πραγματοποιηθεί στην Κοζάνη, αλλά στη Βέροια.

Ο συνδικαλιστής πρέπει ως προτεραιότητα να θέτει το συμφέρον του συνόλου, το οποίο εμπεριέχει και το δικό του. Έτσι βγαίνει μακροπρόθεσμα ωφελημένος, ακόμη και αν βραχυπρόθεσμα φαίνεται χαμένος, λόγω της διάρρηξης των σχέσεων με πρόσωπα που διαθέτουν ισχύ. Η συμμετοχή σε τέτοιου είδους γλυκανάλατες ημερίδες τύπου κοσμικής εκδήλωσης παρά το καίριο θέμα το οποίο θα τύχει ανάλυσης, δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Η έλλειψη μαχητικότητας, η εκμετάλλευση της συνδικαλιστικής ιδιότητας  για σύναψη δημοσίων σχέσεων και η ασταθής συμπεριφορά (πραγματοποιώντας την μία ημέρα δηλώσεις του τύπου «ως εδώ ή δεν θα περάσει»  και την άλλη ανταλλάσοντας φιλοφρονήσεις με τους αποδέκτες των διαμαρτυριών της προηγούμενης ημέρας), είναι ορισμένα από αυτά που έχουν προσδώσει αρνητική έννοια στη λέξη συνδικαλιστής.

Για τους λόγους αυτούς

  • Δηλώνουμε ότι δεν θα παραστούμε στη συγκεκριμένη εκδήλωση και δεν θα συμμετέχουμε με κανένα τρόπο σε αυτή.
  • Καλούμε τα μέλη μας να πράξουν το ίδιο και να απέχουν από την εν λόγω εκδήλωση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

  1. Γκλαβίνας Αθανάσιος (Πρόεδρος)
  2. Θεμελή Σταυρούλα (Γεν. Γραμματέας)
  3. Τριβιάης Γεώργιος (Αντιπρόεδρος)
  4. Γκούντρας Γεώργιος (Ταμίας)
  5. Ουσταγιαννίδης Παντελής (Οργανωτικός Γραμματέας)
  6. Λιάκος Ζήσης (Μέλος)
  7. Κοσκοσίδης Ευστάθιος (Μέλος)
  8. Καρυπίδης Λεωνίδας (Μέλος)
  9. Σαββουλίδης Γεώργιος (Μέλος)

Comments are closed.