Απρ
17
2013
Βασικές ελλείψεις σε υλικά που σχετίζονται με την ασφάλεια του προσωπικού
Αριθμός Πρωτοκόλλου:  78/2013

Θέμα: Σοβαρές ελλείψεις σε υλικά στις Υπηρεσίες της Α.Δ. Κοζάνης

 

Προς: Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο

Κοινοποίηση: Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, κ. Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Αστυνομικό Διευθυντή Κοζάνης

K. Αρχηγέ,

Οι Υπηρεσίες της Α.Δ. Κοζάνης αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ελλείψεων υλικοτεχνικού εξοπλισμού, άμεσα συνυφασμένες με την ασφάλεια του προσωπικού. Παρά τις προφορικές οχλήσεις μας, αλλά και τις συνεχείς προσπάθειες της Α.Δ. Κοζάνης και της Γ.Α.Δ.Π.Δ. Μακεδονίας προκειμένου χορηγηθούν τα τόσο απαραίτητα υλικά, δεν υπήρξε μέχρι τώρα κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Παρακάτω αναφέρουμε αναλυτικά τα υλικά των οποίων η χορήγηση κρίνεται επείγουσα και απαραίτητη για την ασφάλεια του προσωπικού.

  1. Η Διμοιρία Υποστήριξης της Α.Δ. Κοζάνης, παρόλο που το τελευταίο διάστημα καλείται είτε να ενισχύσει άλλες Διευθύνσεις, είτε να ανταποκριθεί σε ανάγκες εντός της περιοχής αρμοδιότητας Α.Δ. Κοζάνης, αντιμετωπίζει πρόβλημα έλλειψης σε κράνη. Αποτέλεσμα αυτού είναι πολλοί εκ των συναδέλφων που απαρτίζουν τη Διμοιρία, να συμμετέχουν με κράνη παλαιού τύπου, φθαρμένα, με καλύπτρα που περιορίζει την ορατότητα ή δεν επιτρέπει καθόλου αυτή, με υποσιάγωνα κομμένα, με επενδύσεις κατεστραμμένες από τη φθορά λόγω παλαιότητας. Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα έχουν επισημανθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της περιοχής και τα αντίστοιχα αιτήματα έχουν προωθηθεί, πλην όμως ακόμη δεν έχει δοθεί λύση.
  2. Τα περισσότερα αλεξίσφαιρα γιλέκα των Υπηρεσιών της Α.Δ. Κοζάνης έχουν πλέον λήξει, με αποτέλεσμα ο αριθμός των λειτουργικών να μην επαρκεί να καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες του προσωπικού.
  3. Σε κάθε υπηρεσία υπάρχουν ελάχιστες έως καθόλου χρεωμένες αντιβαλλιστικές πλάκες επιπέδου προστασίας IV, ώστε να εξασφαλίζει προστασία από βαρύ οπλισμό. Η χρήση βαρύ οπλισμού από τους κακοποιούς όπως γνωρίζετε καλύτερα από όλους, τείνει πλέον να γίνει κανόνας, και το αλεξίσφαιρο γιλέκο χωρίς την αντίστοιχη πλάκα δεν προσφέρει καμία προστασία απέναντι σε επιθέσεις με Kalashnikov. Οι αστυνομικοί της Α.Δ. Κοζάνης πρόσφατα βρέθηκαν αντιμέτωποι με κακοποιούς που έφεραν βαρύ οπλισμό. Η άμεση αντίδρασή τους, η σωστή τακτική συμπεριφορά αλλά και αστάθμητοι παράγοντες απέτρεψαν τους κακοποιούς από το να κάνουν χρήση του οπλισμού τους. Την επόμενη φορά όμως μπορεί να μην συμβεί το ίδιο και να υπάρξει ανταλλαγή πυροβολισμών. Αποτελεί υποχρέωση της Υπηρεσίας να παρέχει στους αστυνομικούς τον απαραίτητο εξοπλισμό, ειδικά αυτόν που σχετίζεται με την ασφάλεια του προσωπικού.

Γνωρίζουμε ότι η σημερινή οικονομική κατάσταση έχει δημιουργήσει προβλήματα όσο αφορά τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό της Ελληνικής Αστυνομίας. Αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση και προσπαθούμε από την πλευρά μας με κάθε τρόπο να βοηθήσουμε προς την επίλυση αυτών των προβλημάτων π.χ μέσω δωρεών που πραγματοποιήθηκαν για την επισκευή των περιπολικών της Α.Δ. Κοζάνης. Ο εξοπλισμός όμως που σχετίζεται με την ασφάλεια είναι ένα θέμα που δεν επιδέχεται  εκπτώσεις. Η ανθρώπινη ζωή δεν αποτιμάται και η Υπηρεσία έχει την ελάχιστη υποχρέωση να εξοπλίζει το προσωπικό  με τα απαραίτητα ώστε να τον εκθέτει στους πολλαπλούς κινδύνους της αποστολής του, έχοντας πράξει το καθήκον της και παρέχοντάς του τις καλύτερες δυνατές συνθήκες εργασίας. Ειδάλλως σε περίπτωση απώλειας ζωής ή τραυματισμού η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην Υπηρεσία.

Γνωρίζοντας την ευαισθησία που τρέφετε για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς σε ανάλογα αιτήματά μας κατά το παρελθόν η ανταπόκρισή σας ήταν άμεση και ουσιαστική, παρακαλούμε για την ταχύτερη το δυνατόν επίλυση των προβλημάτων που σας εκθέσαμε.

Κοζάνη 17 Απριλίου 2013

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο

Πρόεδρος

ΓΚΛΑΒΙΝΑΣ Αθανάσιος

Η

Γεν. Γραμματέας

ΘΕΜΕΛΗ Σταυρούλα

Comments are closed.