Ιαν
7
2013
«Διαίρει και βασίλευε» του Ουσταγιαννίδη Παντελή

Δημοσιεύουμε άρθρο του Οργανωτικού Γραμματέα της Ένωσής μας Ουσταγιαννίδη Παντελή με τίτλο: 

«Διαίρει και βασίλευε».

Χιλιοειπωμένη ρήση, πολλές φορές ίσως καταχρηστικά, δυστυχώς όμως πάντα αποτελεσματική ως μέθοδος. Στηρίζεται στην αντίληψη ότι ο άνθρωπος συνήθως όταν βρεθεί υπό πίεση βάζει σε δεύτερη μοίρα το καλό του συνόλου και προσπαθεί να σώσει εαυτόν, πολλές φορές εις βάρος του συνόλου. Αυτή η  τάση κανιβαλισμού όπως την ονομάζω, αποτελεί μεγάλο όπλο της εξουσίας, γιατί διαχωρίζει τον λαό σε ομάδες, πολλές φορές με κριτήρια ασαφή, θέτοντας αντιμέτωπες «ομάδες» ανθρώπων που τους ενώνουν πολλά περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν. Τρανότερο παράδειγμα η διαίρεση ανθρώπων σε οπαδικούς στρατούς ανάλογα με το χρώμα της φανέλας που προτιμούν, σε σημείο που να θεωρούν ως μεγαλύτερο εχθρό τους έναν άνθρωπο που δηλώνει οπαδός άλλης Αθλητικής Ανώνυμης Εταιρείας, άσχετα αν με αυτόν ανήκουν στην ίδια κοινωνική τάξη και σηκώνουν τον ίδιο ζυγό στις πλάτες τους.

Τελευταία παρατηρείται μία ανησυχητική τάση διαίρεσης μέσα στο Αστυνομικό Σώμα. Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα εάν η τάση αυτή τροφοδοτείται άνωθεν, ή εάν απλά υφίσταται ως «ενδημική νόσος». Το σίγουρο είναι πάντως ότι το επίσημο κράτος με τις ενέργειές του έχει συμμετοχή στη τάση αυτή. Τη συνταγή ολοκληρώνουν τα διάφορα προσωπικά συμφέροντα συνδικαλιστών που δεν έχουν καμία διάθεση να παραχωρήσουν σπιθαμή από τα κεκτημένα τους (μη φανταστεί κανείς σε επίπεδο εργασιακών δικαιωμάτων).

Μιλάω φυσικά για την «κόντρα» μεταξύ αστυνομικών προερχομένων από παραγωγικές σχολές και μεταξύ αστυνομικών προερχομένων από Συνοριακούς Φύλακες (και Ειδικούς Φρουρούς σε μικρότερο βαθμό). Μία κόντρα που δημιουργεί κλίμα πόλωσης σε ένα Σώμα που μετά την πρόσφατη μισθολογική ισοπέδωση και τα ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ελέω μνημονίου, το μόνο που του μένει είναι η ενότητα και η συναδελφικότητα μεταξύ των μελών του. Ένα σύντομο «σερφάρισμα» σε ιστοσελίδες αστυνομικού ενδιαφέροντος και μία ανάγνωση των σχολίων που έπονται των άρθρων, δίνει μία σαφή εικόνα για το κλίμα που επικρατεί.

Ας δούμε όμως ποιοι είναι οι κυριότεροι παράγοντες αναφορικά με εν λόγω ζήτημα:

  1. Οι Συνοριακοί Φύλακες και οι Ειδικοί Φρουροί εισήχθησαν στο Σώμα της Αστυνομίας με αντικειμενικά κριτήρια, δηλαδή με αδιάβλητες και διαφανείς διαδικασίες. Με λύπη διαπιστώνω ότι ακούγεται ευρέως, δυστυχώς και από κακεντρεχείς συναδέλφους ότι η εισαγωγή τους έγινε με «μέσο». Ψέμα και μάλιστα χοντροκομμένο. Αν το σύστημα εισαγωγής τους (δηλαδή μέσω μορίων) δεν κρίνεται από κάποιους δίκαιο σε σχέση με τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, αυτό είναι μία συζήτηση που μπορεί να γίνει. Να ακούγονται όμως ανακρίβειες, είναι τουλάχιστον αστείο.
  2. Οι Συνοριακοί Φύλακες εισήχθησαν για να υπηρετήσουν στον τόπο κατοικίας τους, δηλαδή με το κριτήριο της εντοπιότητας. Με αυτές τις συνθήκες επέλεξαν να ενταχθούν στο Σώμα. Αν ίσχυε κάτι διαφορετικό μπορεί τελικά να μην επέλεγαν αυτόν τον επαγγελματικό προσανατολισμό.
  3. Με τον Ν. 3686/2008 άρθρο 13 πραγματοποιήθηκε η ομογενοποίηση των πρώην Συνοριακών Φυλάκων και Ειδικών Φρουρών που συμπλήρωσαν συνολικά 8 χρόνια υπηρεσίας (3 έτη μετά τη μονιμοποίησή τους). Συνεπώς πλέον όλοι τους είναι Αστυφύλακες (ορισμένοι με την πάροδο των ετών έχουν ήδη προαχθεί σε Υπαρχιφύλακες). Οι περισσότεροι από αυτούς ασκούν το σύνολο των καθηκόντων στην Αστυνομία, χωρίς να γίνεται διάκριση από την Υπηρεσία  από που προέρχονται. Τους χρειάζεται η Υπηρεσία στην ΔΙ.ΑΣ., στην ΟΠΚΕ, στις Διμοιρίες Υποστήριξης, στα Τμήματα Τάξης και Ασφάλειας; Τους χρησιμοποιεί χωρίς να τους διακρίνει και κατά τη γνώμη μου καλά κάνει, καθώς αφενός το πρόβλημα της μετανάστευσης εξ Αλβανίας δεν έχει τις διαστάσεις που είχε κάποτε, αφετέρου τα κενά στις Υπηρεσίες είναι τόσο μεγάλα που αν δεν καλύπτονταν από τους προερχόμενους από Σ/Φ Αστυφύλακες, οι Υπηρεσίες της επαρχίας καλά καλά δεν θα λειτουργούσαν.
  4. Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο καταργήθηκαν οι οργανικές θέσεις που κατείχαν ως Συνοριακοί Φύλακες και δημιουργήθηκαν ισάριθμες θέσεις Αστυφυλάκων. Εδώ καταρρέει το βασικό επιχείρημα εναντίον τους, ότι δηλαδή κατέλαβαν θέσεις Παραγωγικών Αστυφυλάκων. Στην Κοζάνη π.χ. υπάρχει ένα έλλειμμα στην οργανική της δύναμη πάνω από 100 άτομα. Το ίδιο έλλειμμα υπήρχε και πριν την ομογενοποίηση των Σ/Φ και των Ε/Φ. Συνεπώς οι παραγωγικοί Αστυφύλακες δικαίως διαμαρτύρονται γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να μετατεθούν στον τόπο συμφερόντων τους και παραμένουν σε Υπηρεσίες της  Αττικής για χρόνια, αλλά αυτό συμβαίνει όχι εξαιτίας των Σ/Φ αλλά γιατί το Αρχηγείο επιμένει να αυξάνει το προσωπικό της Αθήνας αδιαφορώντας για τα κενά που υπάρχουν στην επαρχία. Σε περίπτωση που καλύπτονταν τα κενά στις Α.Δ. της επαρχίας το πρόβλημα πλέον δεν θα υφίστατο.
  5. Συνεπώς ο διαχωρισμός μεταξύ πρώην Συνοριακών Φυλάκων (και Ειδικών Φρουρών) είναι αδόκιμος, καταχρηστικός και άσκοπος. Άλλωστε σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο μετά την ονομασία τους οι προερχόμενοι από Σ/Φ και Ε/Φ έχουν όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του βαθμού τους.
  6. Εν τούτοις, συνεχίζει να υφίσταται και να λειτουργεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων (ΠΟΣΥΦΥ) ενώ στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε ένας που να κατέχει το βαθμό του Συνοριακού Φύλακα. Αυτό τι σημαίνει: Ότι ενώ θεωρούμε εαυτούς ισότιμους με όλους τους συναδέλφους μας που φέρουν τον ίδιο βαθμό, ταυτόχρονα  αναγνωρίζουμε ότι είμαστε μία ξεχωριστή ομάδα με διαφορετικά δικαιώματα και υποχρεώσεις. Τι υπερασπίζει δηλαδή αυτή τη στιγμή η ΠΟΣΥΦΥ που δεν μπορεί  (ή καλύτερα δεν έχει την υποχρέωση) να υπερασπιστεί η ΠΟΑΣΥ (γιατί και αυτή έχει τις ευθύνες της στη δημιουργία του κλίματος πόλωσης); Αυτό είναι το πρόβλημα στην Αστυνομία αυτή τη στιγμή; Να χωριστούμε σε επιμέρους «ομάδες» με ξεχωριστά συμφέροντα ή να βρούμε τον κοινό τόπο και να έχουν όλοι οι αστυνομικοί ενιαία εκπροσώπηση;
  7. Όταν στα όρια μιας Αστυνομικής Διεύθυνσης λειτουργούν 2 σωματεία, ένα αστυνομικών υπαλλήλων και ένα πρώην συνοριακών φυλάκων, εκ των πραγμάτων το κάθε σωματείο θα υπερασπίζει τα συμφέροντα των μελών του και πολλές φορές (όταν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων) ενάντια στα μέλη του έτερου σωματείου. Αυτή η συντεχνιακή μορφή συνδικαλισμού, του “δούναι και λαβείν” και της ικανοποίησης εφήμερων αιτημάτων των μελών, ενάντια σε άλλους συναδέλφους και η γλυκανάλατη σχέση με αυτούς απέναντι στους οποίους ο συνδικαλισμός πρέπει να σταθεί (προκειμένου επιτευχθούν οι μικροί σε χρονικό ορίζοντα αλλά και αξία στόχοι), αποτελεί γραμμάτιο το οποίο κάποια στιγμή ξεχρεώνεται με πολύ υψηλό τόκο.
  8. Η ΠΟΑΣΥ έχει την υποχρέωση να ξεπεράσει παρωχημένες νοοτροπίες (οι υπηρετούντες στην Κοζάνη θα θυμούνται το περιστατικό στη γέφυρα) και να ενώσει όλους τους Αστυνομικούς βρίσκοντας τη χρυσή τομή μεταξύ των όποιων διαφορών υπάρχουν μεταξύ τους. Άλλωστε η δομή του σώματος και η ιεραρχία με τους υπερβολικά πολλούς βαθμούς (που συνεχώς αυξάνονται), με ομοιόβαθμους διαφορετικής προέλευσης και καθηκόντων, δημιουργεί όλο και περισσότερες αντιθέσεις.

 

Αυτή η τραγελαφική αντιμετώπιση του θέματος, μόνο κακό κάνει. Πάντα σε έναν μεγάλο οργανισμό, υπάρχουν επιμέρους διαφορές, αυτό όμως δεν πρέπει να οδηγεί σε συνδικαλιστική διαίρεση. Αλλά μάλλον η απάντηση είναι στα μαθηματικά: Όσες περισσότερες Ομοσπονδίες, τόσοι περισσότεροι πρόεδροι.

 

Συνοψίζοντας, πρέπει να αντιληφθούμε  ότι παρόλο που υπάρχουν διαφορές, αδικίες καμιά φορά, αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα και σημαντικότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την λαίλαπα που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια. Πιστεύω ότι ακόμη ούτε μια μικρή γεύση δεν έχουμε πάρει. Πρέπει να μπορέσουμε να κρατήσουμε τη συνοχή ως Σώμα, για να στηρίξουμε τη συνοχή του κοινωνικού συνόλου. Η κόλλα που κρατάει ενωμένο το Αστυνομικό Σώμα είναι η συναδελφικότητα, η σκέψη ότι η ζωή σου είναι πολλές φορές στα χέρια του συναδέλφου σου, ανεξαρτήτως βαθμού, προέλευσης κτλ. Με αυτόν το συνάδελφο οι αγώνες και οι στόχοι μας είναι κοινοί. Μαζί υποφέρουμε, μαζί κινδυνεύουμε και μαζί αγωνιζόμαστε συνδικαλιστικά  να μην πεινάσουμε.

Πλέον, όλοι οι συνάδελφοι καλούνται -αφού ζυγίσουν τα υπέρ και τα κατά- να αποφασίσουν και να επιλέξουν: «Διαίρει και βασίλευε» ή «Ισχύς εν τη ενώσει»;

Comments are closed.