Σεπ
30
2012
Θέσεις της Ένωσής μας και ανησυχίες σχετικά με το ζήτημα των αποσπάσεων στην περιοχή του Έβρου

Δελτίο Τύπου

Θέμα: Θέσεις της Ένωσής μας και ανησυχίες σχετικά με το ζήτημα των αποσπάσεων στην  περιοχή του Έβρου

Αριθμός Πρωτ:  58/2012

 

 

Κοινοποίηση

  1. Μέλη μας
  2. Π.Ο.ΑΣ.Υ.
  3. Μ.Μ.Ε.
  4. Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας Πολίτη
  5. Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας
  6. Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
  7. Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης

 

Η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε εκ νέου να αδιαφορήσει για τις φωνές μας και τις προειδοποιήσεις μας να λάβει υπόψη το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού που δημιουργήθηκε μετά από τις αποσπάσεις στον Έβρο συναδέλφων μας που υπηρετούν στην Α.Δ. Κοζάνης. Μετά την απόσπαση 100 και πλέον συναδέλφων τους θερινούς μήνες, το Αρχηγείο διέταξε την εκ νέου την απόσπαση 35 αστυνομικών, παρά την διαφαινόμενη αιφνιδιαστική απόφαση να μετακινήσει 936 νεοεξερχόμενους αστυφύλακες στον Έβρο. Στο σημείο αυτό επιβάλλεται να εκφραστούν ορισμένοι εύλογοι προβληματισμοί και σκέψεις και να δοθούν οι αντίστοιχες απαντήσεις.

  1. Από τον τρόπο και τον χρόνο που λαμβάνονται οι αποφάσεις του Αρχηγείου φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένας επιχειρησιακός σχεδιασμός. Λίγες ημέρες πριν από τη λήξη της απόσπασης των συναδέλφων που ήδη βρίσκονται στον Έβρο, κανείς δεν γνώριζε τί θα γίνει. Ποιος θα ήταν ο τελικός αριθμός που θα μετακινηθούν εκ νέου (αν θα μετακινηθούν) και για πόσο χρονικό διάστημα. Ξαφνικά μαθαίνουμε ότι αποσπούν 936 νεοεξερχόμενους αστυφύλακες, προφανώς ικανός αριθμός αστυνομικών για να καλυφθούν οι υπάρχουσε ανάγκες, αλλά παρόλα αυτά αποφασίζεται η απόσπαση αστυνομικών από άλλες Διευθύνσεις, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των ενισχυτικών δυνάμεων να παραμένει ίδιος. Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν οι ανάγκες στην περιοχή του Έβρου από άποψη λαθρομετανάστευσης είναι ίδιες το μήνα Αύγουστο με τον μήνα Νοέμβριο, καθώς προφανές είναι ότι λόγω των καιρικών συνθηκών η λαθρομετανάστευση μειώνεται. Παρόλα αυτά η συνολική ενισχυτική δύναμη παραμένει σταθερή.
  2. Από τους αστυνομικούς-μέλη μας που υπηρετούν με απόσπαση στον Έβρο πληροφορούμαστε για τη φύση των υπηρεσιών που εκτελούν οι αποσπασμένοι εκεί. Με πολύ απλά λόγια οι αστυνομικοί είναι τόσο πολλοί, που δεν ξέρουν πως να τους διαχειριστούν. Διπλές σκοπιές, περιπολίες αποτελούμενες από 3 αστυνομικούς, επιπλέον περιπολίες χωρίς συγκεκριμένο τομέα πολλές φορές είναι απλές ενδείξεις ότι αυτή τη στιγμή στον Έβρο τυγχάνει εφαρμογής ο “νόμος της φθίνουσας απόδοσης”. Όλα τα παραπάνω προκαλούν μία έντονη παραφιλολογία ότι ο πραγματικός σκοπός είναι η απορρόφηση κονδυλίων μέσω του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων. Την συγκεκριμένη παραφιλολογία καλείται να διαψεύσει με στοιχεία το  Υπουργείο. Καλούμε το Υπουργείο να δημοσιοποιήσει ποιο είναι το ποσό που λαμβάνει η χώρα μας από το ταμείο εξωτερικών συνόρων για την συγκεκριμένη επιχείρηση, τι ποσό αντιστοιχεί για κάθε αστυνομικό, καθώς και να απαντήσει στο παρακάτω εύλογο ερώτημα: Εάν η χώρα μας έχει λάβει το ποσό που δικαιούται από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων γιατί δεν έχουν αποζημιωθεί οι αποσπασμένοι αστυνομικοί για όλο το ποσό του υπομνήματός τους;
  3. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η εμμονή του Αρχηγείου να χρησιμοποιεί τον αδόκιμο όρο “πρώην Συνοριακοί Φύλακες”. Οι Συνοριακοί Φύλακες με τον Νόμο 3686/2008 (άρθρο 13) ομογενοποιήθηκαν και μετονομάστηκαν σε Αστυφύλακες. Κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πλέον “πρώην Συνοριοφύλακες” όπως δεν υπάρχουν “πρώην ιδιώτες”. Το Αρχηγείο που συνήθως μέχρι κεραίας προσέχει το ύφος και τα αναγραφόμενα στις διαταγές που εκδίδει, δεν μιλάει καν (έστω για να είναι τυπικά εντάξει) για αστυνομικούς που υπηρετούν σε Τμήματα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης (ή αντίστοιχα Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης), αλλά επιμένει να μιλάει για (πρώην) Συνοριακούς Φύλακες, χωρίς να μπει στον κόπο να αναζητήσει τι υπηρεσίες εκτελούν και τι ανάγκες καλύπτουν. Το παραπάνω σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη διάθεση από καιροσκόπους συνδικαλιστές να δημιουργήσουν κατά τόπους σωματεία πρώην Συνοριακών Φυλάκων, ώστε να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους ιδιοτελείς σκοπούς, καταδεικνύει ότι το  Αρχηγείο ξέρει πολύ καλά τί κάνει. Η πολιτική του “Διαίρει και Βασίλευε” αποδεικνύεται διαχρονική αξία. Απαντάμε ότι έχουν γνώση οι φύλακες. Ξεκαθαρίζουμε τη στάση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κοζάνης η οποία είναι η εξής; Για εμάς δεν υπάρχουν πρώην Συνοριακοί Φύλακες. Υπάρχουν μόνο αστυνομικοί (αστυφύλακες στην προκειμένη περίπτωση) μέλη μας και θα υπερασπιστούμε το δίκαιο  όλων ανεξαρτήτως των μελών μας.  Άλλωστε στην Α.Δ. Κοζάνης οι περισσότεροι εξ αυτών υπηρετούν σε όλες τις Υπηρεσίες εκτός των Τ.Δ.Λ. και προσφέρουν τα μέγιστα, καθώς εκτός των άλλων όπως αναλυτικά έχουμε εξηγήσει στο παρελθόν χωρίς αυτούς οι Υπηρεσίες δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους υπηρεσιακές ανάγκες.
  4. Οι Συνοριακοί Φύλακες εντάχθηκαν στο Σώμα με κριτήρια εντοπιότητας, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες που υπήρχαν την συγκεκριμένη εποχή. Το παράπονο που προέρχεται από αγανακτισμένους (δικαίως αλλά για άλλους λόγους) Αστυνομικούς παραγωγικών Σχολών που υπηρετούν μακριά από την πατρίδα τους δεν λύνεται με την απόσπαση στον Έβρο συναδέλφων από 35 ετών και άνω, οι οποίοι καλούνται να εγκαταλείψουν τις οικογένειές τους για άγνωστο χρονικό διάστημα, αλλά με την κάλυψη επιτέλους των κενών οργανικών θέσεων των Αστυνομικών Διευθύνσεων της επαρχίας. Αυτό αποτελεί πάγιο αίτημα και για να κερδηθεί απαιτείται συνδικαλισμός ενωμένος και όχι διαιρεμένος. Η λογική του “να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα” δεν μας εκφράζει.
  5. Αφήσαμε για το τέλος το πιο ανησυχητικό. Δεν θα σχολιάσουμε επί του παρόντος την απόφαση να αποσπασθούν οι νεοεξερχόμενοι αστυφύλακες στον Έβρο. Αυτό θα αξιολογηθεί και θα γίνει πολύ σύντομα, γιατί το θέμα έχει πολλές παραμέτρους που πρέπει να μελετηθούν. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι η εκ νέου εν μία νυκτί τροποποίηση του κώδικα μεταθέσεων και συγκεκριμένα του άρθρου 7 του Π.Δ. 100/2003. Πλέον θα πρέπει κάθε πρωί να εξετάζουμε τον κώδικα μεταθέσεων, το Π.Δ. που ρυθμίζει τις ζωές μας και των οικογενειών μας, για να βεβαιωνόμαστε ότι την προηγούμενη νύχτα δεν τροποποιήθηκε. Μην λησμονούμε τις προηγούμενες απόπειρες τροποποίησης τους κώδικα μεταθέσεων, ποιος ήταν ο εμπνευστής αυτών και για το λόγο αυτό συστήνουμε την Πανελλήνια Ομοσπονδία, ως συνδικαλιστικό φορέα που βρίσκεται στο κέντρο των αποφάσεων να επαγρυπνεί.
  6. Όσον αφορά την επιλογή των αστυνομικών που θα αποσπασθούν στον Έβρο, θέση μας είναι ότι δεν υπάρχουν αστυνομικοί διαφόρων κατηγοριών, αλλά μόνο συνάδελφοι που λείπουν από τα σπίτια τους ήδη 2 μήνες και πρέπει να γυρίσουν πίσω. Τη συγκεκριμένη θέση πιστεύουμε θα ενστερνιστεί η Α.Δ. Κοζάνης.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο

Πρόεδρος

ΓΚΛΑΒΙΝΑΣ Αθανάσιος

Η

Γεν. Γραμματέας

ΘΕΜΕΛΗ Σταυρούλα

 

Comments are closed.