Οκτ
7
2015
Θα υπαχθούν σε ρύθμιση τα δάνεια των Αστυνομικών όπως είχε ζητήσει ο Πανούσης; Τι ρόλο μπορεί να παίξει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων;

Ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, λίγο πριν την ανακοίνωση διεξαγωγής των Εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, είχε αναφερθεί σε ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες «ένστολες» οικογένειες, καθώς πληθαίνουν καθημερινά οι περιπτώσεις που προβαίνουν σε ρυθμίσεις, κυρίως στεγαστικών δανείων, λόγω μη δυνατότητας αποπληρωμής τους. Αναδημοσιεύουμε την παρακάτω ανάρτηση και ευελπιστούμε να εξετασθεί με την δέουσα προσοχή από τους αρμόδιους, μαζί με την πρόταση μας που αναλύουμε και ακολουθεί.

«Υπαγωγή σε ρύθμιση των δανείων που έχει λάβει το αστυνομικό προσωπικό, ζητά ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, με επιστολή του στην πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη.

«Θα εκτιμούσαμε ιδιαιτέρως την ανάληψη από πλευράς σας οποιασδήποτε πρωτοβουλίας κρίνετε αναγκαία, προς το σκοπό διακριτικής παροχής διευκολύνσεων από τις Ελληνικές Τράπεζες στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, ιδίως σε ό,τι αφορά στην εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων, δεδομένης και της φερεγγυότητάς του ως μισθοδοτούμενου από το Ελληνικό Δημόσιο λειτουργού», αναφέρεται στην επιστολή.
Στην «παρέμβαση» του Υπουργού γίνεται ειδική αναφορά στο γεγονός ότι το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. «ανήκει στις ειδικές κατηγορίες εργαζομένων που πλήττονται σε μεγαλύτερο βαθμό από την υφιστάμενη αρνητική δημοσιονομική συγκυρία», ενώ δεν έχει τη «δυνατότητα αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων που να αναπληρώνουν τη σημαντική απώλεια του εισοδήματός του».

Έθνος, dimokratiki.gr»

Ως ενεργός συνδικαλιστικός συνδυασμός, θα θέλαμε να προσθέσουμε στα ανωτέρω την παράμετρο να εξετασθεί από τους αρμόδιους η δυνατότητα μείωσης του επιτοκίου των στεγαστικών δανείων που έχουν λάβει οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, που ανέρχεται στις περισσότερες των περιπτώσεων στο 4,9% ή στο 5,2%, ποσοστό αρκετά υψηλό εάν λάβουμε υπόψιν τα αντίστοιχα επιτόκια των Τραπεζών που ανέρχονται περίπου στο 3,5% – 4%.

Ως παράδειγμα, για να γίνει πιο κατανοητό, αναφέρουμε πως εάν ένας δανειολήπτης έχει λάβει στεγαστικό δάνειο ύψους 100.000 ευρώ με επιτόκιο 4,9% και διάρκεια αποπληρωμής 30 χρόνια, η μηνιαία δόση του ανέρχεται περίπου στα 530 ευρώ. Εάν υπάρξει μία μείωση κατά 0,5% στο επιτόκιο, η μηναία δόση θα μειωθεί στα 500 ευρώ μηνιαίως, ενώ εάν το επιτόκιο αναπροσαρμοστεί στο 4%, η μηνιαία δόση θα διαμορφωθεί στα 477 ευρώ. Θα υπάρξει δηλαδή μία ελάφρυνση κατά 53 ευρώ μηνιαίως!

Τα τελευταία 6 περίπου χρόνια, των τριών μνημονίων, ως κλάδος εργαζομένων έχουμε υποστεί απανωτές μειώσεις στους μισθούς μας, σε ποσοστό που ανέρχεται μεσοσταθμικά στο 40% περίπου. Οι ελπιδοφόρες αρχικά συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης, έχουν πλέον λάβει εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Τα ολοένα όμως αυξανόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί συνάδελφοι μας στην  εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων δεν πρέπει να αφήνουν αδιάφορη την πολιτεία που θα πρέπει να εξετάσει με πάρα πολύ προσοχή το ιδιαίτερα ευαίσθητο αυτό θέμα.

Σε όλα τα παραπάνω εκτεθέντα, θα πρέπει να προσθέσουμε και μία πάρα πολύ σημαντική παράμετρο. Οι μηνιαίες δόσεις του στεγαστικού δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, παρακρατούνται απ” ευθείας από τη μισθοδοσία των εργαζομένων και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση τα συγκεκριμένα δάνεια να καταστούν ποτέ «κόκκινα» ή ληξιπρόθεσμα.

Κλείνοντας καλούμε σύσσωμο το συνδικαλιστικό κίνημα και ιδιαίτερα την Ομοσπονδία μας, την ΠΟΑΣΥ, να κινητοποιηθεί και να κινηθεί άμεσα, προτάσσοντας το κοινωνικό της πρόσωπο, ώστε να ενημερωθούν και οι θεσμικά οι αρμόδιοι φορείς, ώστε να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις στα στεγαστικά δάνεια των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

About the Author:

Comments are closed.